U odnosu na 2023., u ovoj godini blagi pad inflacije

Bez autora
Apr 16 2024

U kvartalnoj anketi o inflacijskim očekivanjima predstavnika finansijskog sektora, a koju provodi Centralna banka BiH, očekivana agregirana inflacija u martovskom krugu ispitivanja za tekuću godinu iznosi 4,2 posto, što implicira blagi pad u odnosu na 2023. godinu, kada su prema decembarskom anketiranju, učesnici predviđali prosječnu inflaciju 5,8 posto za 2024. godinu.

Inflacijska očekivanja u ovom krugu za 2025. godinu iznose 3,6 posto, što predstavlja pad u odnosu na decembarski krug ispitivanja, kada su projekcije stope inflacije za 2025. godinu iznosile 5,5 posto. Ovo predstavlja i najniža očekivanja stope inflacije u posljednjoj godini dana, prenosi Fena.

Pozitivna očekivanja inflacijskih kretanja za 2024. i 2025. godinu, ujedno, impliciraju pozitivne tendencije cjelokupne privrede.

Inflacijska kretanja su nezaobilazan makroekonomski indikator u procesu donošenja privatnih i poslovnih odluka, a anketu o inflacijskim očekivanjima predstavnika finansijskog sektora i dalje kvartalno provodi CBBiH.

S tim u vezi, komercijalne banke i osiguravajuća društva dostavljaju podatke o očekivanim inflacijama u posmatranim periodima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik